21 maart 2022

Tips om veilig te fietsen in de stadsjungle

Fietsen is één van de beste manieren om fit te blijven. Maar om veilig te fietsen, moet je aan een flink aantal dingen denken. De rit is vaak lang of de wegen zijn niet goed. In zulke gevallen zijn een paar veiligheidstips geen overbodige luxe.

  1. Gebruik fietsverlichting… uiteraard!

Fietsverlichting is een absolute noodzaak wanneer je fietst in het donker. Ongelukken gebeuren snel wanneer andere weggebruikers je niet goed zien. Het is belangrijk om er van verzekerd te zijn dat je fiets goed zichtbaar is, zelfs op grote afstand. Fietsverlichting helpt je om te zien waar je naartoe gaat en om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.

Bij Spanninga bieden we een ruim assortiment fietsverlichting die je helpt om te zien en zichtbaar te zijn. Voor stads- of trekkinggebruik biedt onze X&O 50 koplamp een ideale en krachtige oplossing. Deze efficiënte, maar zeer compacte koplamp is uitgerust met de exclusieve Reverse Beam Technologie (ontwikkeld door Philips©), welke een heldere lichtbundel produceert en hierbij de zichtbaarheid van de gebruiker in elke omstandigheid verbetert, onder andere door dagrijverlichting en een grootlichtfunctie.

Aan de achterkant van de fiets is onze PIMENTO een baanbrekend en innovatief achterlicht, uitgerust met de meest recente technologie in de markt, te weten COB-LED-technologie. Met zijn krachtige lichtbundel, zowel naar de achterkant als de zijkanten, wordt een optimale veiligheid gegarandeerd.

  1. Gebruik reflectoren

Het doel van een reflector is om licht te weerkaatsen dat op zijn oppervlakte schijnt, om zo de zichtbaarheid van fietsers te verhogen. Net zoals fietsverlichting zijn reflectoren een grote hulp tijdens het fietsen in het donker, omdat het de veiligheid verhoogt. Je moet reflectoren aan de voorkant, achterkant en zijkanten (spaken en pedalen) hebben.

Spanninga biedt een breed assortiment reflectoren. De meeste van onze koplampen zijn al uitgerust met een voorreflector. Voor de achterlichten is er de RR02, een smalle, rode reflector die gebruikt wordt voor montage op de bagagedrager. Met zijn 50mm boutafstand is deze reflector ook te combineren met de BR06 en BR11 beugels. We bieden eveneens spaakreflectoren, zoals de RA02 en RA03.

  1. Draag goed zittende fietsaccessoires

Het is niet overal verplicht om een helm te dragen, maar studies hebben uitgewezen dat fietshelmen de risico’s tijdens het fietsen verlagen. Hoofdverwondingen komen erg vaak voor bij fietsongelukken en het dragen van een helm kan zulke schade voorkomen. Daarnaast wordt ook aangeraden om reflectiematerialen te dragen om zo je zichtbaarheid voor andere weggebruikers te verhogen. Er zijn vele fietsaccessoires en uitrustingen beschikbaar met reflectiematerialen -en patronen.

  1. Gebruik een fietstracker

Om diefstal te voorkomen bestaan er producten als een fietstracker. Het volgt je fiets en helpt jou met informatie over de exacte plaats van jouw fiets op elk moment. Het gebruik is eenvoudig: je ontvangt een accessoire die je bevestigt aan het zadel of stuur van je fiets. De gekoppelde app voor je telefoon helpt jou om de locatie van je fiets te zien wanneer en waar je maar wilt.

Wanneer ze zeggen dat voorkomen beter is dan genezen, wordt er niet bedoeld dat je het avontuur moet vermijden, maar wel om zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen terwijl je volop geniet. Veel plezier en maak er een veilige en fantastische rit van!

Foto door: Yuyeung Lau op Unsplash.